Sidor

torsdag 5 april 2012

Kolla om ditt midjemått är farligt

Foto: Rolf Carlsson/Pressens bild
Genom att hålla koll på din midja, kan du avgöra om du behöver gå ned i vikt. Plocka fram måttbandet och läs av Toppforms tabell. Foto: Rolf Carlsson/Pressens bild

Kolla om ditt midjemått är farligt

Den övervikt som sätter sig kring midjan är förknippade med en rad riskfaktorer för hälsan. Framför allt drabbar detta män, men alltfler kvinnor ökar också omfånget kring midjan. Dåliga matvanor, fel, fet och för mycket mat ger övervikt, men ny forskning visar också att rökning ökar på bukfetman.
Det fett som lagras kring magen kan lättare frigöras och transporteras till livsviktiga inre organ och kan då ställa till problem.
Ökad ris för diabetes
Att vara överviktig, särskilt om fettet sätter sig kring midjan ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Dessutom blir en övervikt en belastning för skelettet, leder och ligament.
Det enklaste sättet att ta reda på om man befinner sig i riskzonen är att mäta midjan. Stå upp och mät midjan ungefär vid naveln efter det att du har gjort en normal utandning.
För kvinnor ökar hälsorisken om midjemåttet överstiget 80 centimeter, är måttet över 88 centimeter är det en mycket ökad risk. För männen ökar hälsorisken över 94 centimeter, över 102 centimeter är den mycket ökad.
Kvinnor
Under 80 centimeter = Bra
Mellan 80-88 centimeter = Se upp
Över 88 centimeter = Hälsorisk
Män
Under 94 centimeter = Bra
Mellan 94-102 centimeter = Se upp
Över 102 centimeter = Hälsorisk
Mät även höften
Ytterligare en metod är att mäta midja och höften. I detta fall tar man hänsyn till både midje- och höftmått när man bedömer hälsorisken. Man mäter då midjemåttet som ovan och dividerar det med höftmåttet, där höften är som störst.
För män bör resultatet inte överstiga 1 och för kvinnor inte 0,85. Om midjemåttet överstiger höftmåttet innebär det en hälsorisk.

Källa: Apoteket

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar