Sidor

fredag 20 januari 2012

Publicerad: 2011-07-23
Gastric bypass sänker blodtrycket
Njurarna spelar en viktig roll för blodtrycket och styr urinutsöndringen efter att man ätit och druckit. Mycket tyder på att denna process startar redan i övre magtarmkanalen och kan förklara varför fetmaoperationen ”gastric bypass” också sänker blodtrycket markant. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.
Njurarna kan snabbt anpassa urinutsöndringen efter att man ätit och druckit.
Det är viktigt för att vätskesammansättningen i kroppen och i blodet inte ska variera för mycket efter intag av dryck och föda.
– Min forskning visar att denna urinutsöndring startar redan när salt och vatten hamnar i övre delen av magtarmkanalen. Det finns alltså en länk mellan övre delen av magtarmkanalen och njurarnas urinutsöndring, säger forskaren Peter Hallersund vid Sahlgrenska akademin.
I avhandlingen ingår en studie som består av 1 750 patienter som genomgått två olika typer av fetmaoperationer ”gastric bypass” och ”gastric banding” kirurgi. Resultatet visar att urinutsöndringen ökar efter gastric bypass kirurgi.
Det kan förklaras av att efter denna typ av fetmaoperation kommer inte dryck och föda längre i kontakt med övre delen av magtarmkanalen, vilket bryter länken mellan övre magtarmkanalen och njurarna.
– Vi såg att blodtrycket var långvarigt sänkt efter gastric bypass kirurgi, vilket också kunde sättas i direkt samband med att operationen bidrar till att patienterna urinerar lite mer. Gastric bypass operationen sänker sannolikt blodtrycket på samma sätt som urindrivande blodtrycksläkemedel gör, säger Peter Hallersund. Den blodtryckssänkande effekten av gastric bypass var också större vid studiens tioårsuppföljning jämfört med blodtrycket efter en annan typ av fetmaoperation med så kallad gastric banding kirurgi. Enligt Peter Hallersund kan det få betydelse för val av operationsmetod för de som är överviktiga och har ett högt blodtryck.
– Ett mer oväntat fynd i denna studie var att intaget av salt mat ökade efter gastric bypass kirurgi, trots att blodtrycket sänktes. Detta tror vi kan förklaras av att operationen också förbikopplar en länk mellan övre magtarmkanalen och hjärnan som är viktig för att dämpa aptiten på salt.
Fakta:
Fakta Gastric bypassGastric bypass operation genomförs för att underlätta viktminskning vid svår fetma.
Ingreppet innebär att magsäcken och första delen av tunntarmen kopplas bort från födans väg och att maten passerar direkt från matstrupen till tunntarmen.
Resultatet blir att matspjälkningen inte blir lika effektiv och att ingreppet dämpar aptiten genom, bland annat en ökad bildning av aptitdämpande tarmhormoner.
I genomsnitt försvinner 75 procent av övervikten, och hos många av de opererade blir viktminskningen bestående.
Gastric banding är en annan typ av operation som används för minska födointaget hos överviktiga patienter som inte på annat sätt klarar att gå ner i vikt. Ett band läggs runt magsäcken och bromsar födans passage. Resultatet på lång sikt av gastric banding är dock mer osäkert och det krävs en större kontroll av födointaget för att patienten inte ska gå upp igen till sin gamla vikt.                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar