måndag 3 maj 2010
Förslag till måltidsordning-mat med mjuk konsistens
Successiv övergång en till två veckor
eller lättyoghurt
Frukost 1½ dl fullkornsvälling,lättfil eller lättyoghurt
eller gröt med mjölk och fruktpure
mellanmål 1½ frukt , bär-eller grönsakspure
1½ lättmjölk lättfil
Lunch ½ dl mixat kött,fisk,fågel,ägg eller vegetariskt alternativ mager sås
Mellanmål 1 ½ dl lättmjölk,lättfil eller lättyoghurt
Middag som lunch
Kvällsmål Som mellanmål eller frukost
Välj livsmedel som harnartuligt mjuk konsistens. mat som du kan mosa sönder med gaffel på tallriken behöverdu inte mixa, tii exempel kalvsylta och fiskbullar.Potatis räcker att mosa eller pressa.Undvik hela bitar,skaldelar,trådiga och svårsmälta livsmedel och mjuk bröd.Knäckebröd kan andvändas om det tuggas ordentligt,gärna med ett bredbart pålägg till exempel leverpastej.
Du kan äta vanlig mat som du mixar i en matberedare eller med mixerstav till en slät konsistens,eller välj mjuka livsmedel.
även använda barnmatspureer som alternativ,välj då 5-månadersburkarna som har en helt slät konsistens.
Med sås till kött,kyckling och fisk blir det lättare att äta.
llaga såsen fettsnål med buljong,mjölk och redning.
Du kan även laga kalla såser med kesella eller naturell yoghurt som bas.
Undvik feta gräddprodukter och creme fraiche använd i så fall de magra alternativen.
Vätskeintag ska vara 2 liter per dag. Vatten är det bästa drycken!Det släcker törsten utan att ge energi. Övriga drycker är kaffe,te buljong samt energisnåla drycker ( 0-5 kcal per dl ) Tämk på att dricka mins 20 minuter före och efter måltid.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar