Sidor

måndag 3 maj 2010

Förslag till måltidsordning-mat med mjuk konsistens


Successiv övergång en till två veckor

eller lättyoghurt
Frukost 1½ dl fullkornsvälling,lättfil eller lättyoghurt
eller gröt med mjölk och fruktpure


mellanmål 1½ frukt , bär-eller grönsakspure

1½ lättmjölk lättfil


Lunch ½ dl mixat kött,fisk,fågel,ägg eller vegetariskt alternativ mager sås




Mellanmål 1 ½ dl lättmjölk,lättfil eller lättyoghurt


Middag som lunch


Kvällsmål Som mellanmål eller frukost

Välj livsmedel som harnartuligt mjuk konsistens. mat som du kan mosa sönder med gaffel på tallriken behöverdu inte mixa, tii exempel kalvsylta och fiskbullar.Potatis räcker att mosa eller pressa.Undvik hela bitar,skaldelar,trådiga och svårsmälta livsmedel och mjuk bröd.Knäckebröd kan andvändas om det tuggas ordentligt,gärna med ett bredbart pålägg till exempel leverpastej.

Du kan äta vanlig mat som du mixar i en matberedare eller med mixerstav till en slät konsistens,eller välj mjuka livsmedel.
även använda barnmatspureer som alternativ,välj då 5-månadersburkarna som har en helt slät konsistens.
Med sås till kött,kyckling och fisk blir det lättare att äta.

llaga såsen fettsnål med buljong,mjölk och redning.
Du kan även laga kalla såser med kesella eller naturell yoghurt som bas.
Undvik feta gräddprodukter och creme fraiche använd i så fall de magra alternativen.

Vätskeintag ska vara 2 liter per dag. Vatten är det bästa drycken!Det släcker törsten utan att ge energi. Övriga drycker är kaffe,te buljong samt energisnåla drycker ( 0-5 kcal per dl ) Tämk på att dricka mins 20 minuter före och efter måltid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar