Sidor

lördag 15 maj 2010

Förslag till måltidsordning-vanlig mat..



Frukost: 1 Dl lättfil,lättyoghurt,lättmjölk eller fullkornsvälling
+ ½ smörgås, hård eller mjuk med lättmagarin och magert pålägg eller 1 dl havregrynsgröt,½ dl lättmjölk


Mellanmål : ½ frukt


Lunch: ½ dl kött,fisk,fågel,ägg eller vegetarisk alternativ med mager sås.
1 liten kokt potatis ½ dl kokt ris ½ kokt pasta eller 1 bit knäckebröd
½ dl grönsaker,kokt eller färska.


Mellanmål: ½ knäckebödssmörgås med lättmagarin och magert pålägg.


Middag : som mellanmål eller frukt..


Då du börja äta vanlig mat är det viktigt att tugga maten väl. Skär maten i små bitar,lägg ner kniv och gaffel mellan varje tugga och vänta med att ta mer mat på skeden/gafleln innan du svalt det du har i munnen.Tugga maten så att det innan du sväljer känns samma konisstens som när du åt mat med mjuk konistens.



Använd gärna kokböker för att få inspiration liksom internet där kan du finna många bra recept,se till exempel nedanstående hemsidor:


www tasteline.se

www.alltommat.se

www.svenskfisk.se

www.arla.se

www.ica.se

www.hemköp.se

www.10*10.se

Även många andra livsmedelelspriducenter och matbutikskedjor har hemsidor där du kan finna recept.

Livsmedelsval---

Bröd grovt,hårt bröd,eller fiberikt bröd med hela korn.
Grött/eller flingor osockrade flingor eller muslie; gröt kokt på havregryn eller rågflingor..
Potatis kolta eller bakad potatis..
Pasta fullkornspasta,typ penne,gnocci,fusilli eller dylikt..
Rotfrukter kokta, wokade ugnsbakade eller råa rotfrukter.
Grönsaker kokta wokade ugnsbakade eller råa grönsaker. Ät grönsaker varje dag..
Frukt och bär Ät frukt varje dag , skala om de är hårda i skalet..
Ost mager nyckelhålsmärkt ost. Keso, kesella och mager mjukost är alternativ till hårdost..
Mjölk/fil/yoghurt magra nyckelsmärkta produkter,utan tillsats av socker eller söt sylt.½ liter är lagom mängd per dag.
Kött /chark mager kött. Välj magra pålägg som till exempel skinka,rökt kött,rostbiff. Andvänd mager färs och nyckelhålsmärkta charkprodukter
Fisk alla sorters fisk.
Matfett nyckelhålsmärkt magarin på brödet.Andvänd flytande magarin eller olja i matlagningen, ca 1 tsk per portion.
Dryck drick minst 1 ½ liter per dygn.Andvänd vatten som törtsläckare i första hand.Även buljong,te,kaffe och lightdrycker (1-5 Kcal/100g) kan användas.Undvik kalorika drycker såsom läsk och juice.
Sällanmat mängder godis,choklad.glass,etcetera toleras av de flesta utan besvär av dumping.Dessa livsmedel ger dock mycket energi,och bör därför andvändas mycket sparsamt..




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar