Sidor

måndag 30 augusti 2010

Dinkelbröd


14 st

Ingredienser
5 dl vatten, eller mjölk
5 dl dinkelflingor
50 g jäst
0,5 dl vatten
2 msk brödsirap
2 tsk salt
2 msk olja
8 dl vetemjöl




Tillagning
Dinkelvete är ett extra näringsrikt ursprungsvete som finns både i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostaffärer. Det är vanligt förekommande i Tyskland och odlas även en del i Sverige. Dinkel ger brödet en extra god och fyllig smak. Inger har skickat oss ett recept på ett lättbakat bröd. Mängden vetemjöl kan variera något beroende på vilken sorts flingor som används och hur länge de har dragit i degvätskan.
1. Blanda dinkelflingor och vatten eller mjölk och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
2. Rör ut jästen i 1/2 dl ljummet vatten och blanda det med flingorna. Tillsätt sirap, salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta in mjöl till en ganska lös deg. Spara lite mjöl till utbakning. Täck med handduk och låt jäsa 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Ta upp och arbeta degen på väl mjölat bakbord. Dela degen i 2 bitar, dela varje del i 6–8 bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck med handduk och låt jäsa ytterligare 20–30 min.
4. Grädda mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar