Sidor

söndag 11 juli 2010

Vikten rasar tillsammans med självbilden


För vissa av de tonåringar som opererats mot fetma är det inte bara vikten som rasar, utan också självbilden.

Flertalet mår bra efter operationen, men en liten grupp är i stort behov av stöd efteråt, visar en svensk studie.

En av sex undersökta tonåringar hade en försämrad självbild fyra månader efter operationen.

– Det kan vara så att de förväntat sig jättemycket, men att det inte riktigt infriats, säger psykologen Kajsa Järvholm, doktorand vid Lunds universitet, som ska presentera studien vid en skandinavisk konferens om barnfetma i Stockholm den 9–10 juli.

Hon har tittat på hur det har gått med självbilden för 36 tonåringar i åldern 14 till 18 år. De har fått svara på frågor om hur de ser på sig själva, sitt värde och sin kompetens i förhållande till andra. Senare ska hon även undersöka förekomst av depressioner och ångest, ilska och normbrytande beteende.

Stor omställning
Ungdomarna hör till en grupp på totalt 81 ungdomar som de senaste åren genomgått så kallad gastric bypass, en operation som gör att man inte längre tål fett och socker på samma sätt och som dessutom leder till ökad bildning av aptitdämpande tarmhormoner, vilket brukar leda till en viktnedgång på upp till 25 procent.

Hon tycker att det är glädjande att 30 av 36 ungdomar hade oförändrad eller förbättrad självbild efter operationen.

– Det är en stor livsomställning, men de flesta är nöjda efteråt. Man känner att man lyckats hantera något som man väldigt länge önskat och det kan vara en lättnad, säger Kajsa Järvholm.

Effektiv på unga
En av frågeställningarna i forskningsprojektet är om det är bättre att göra sådana här operationer redan i tonåren, berättar överläkare Carl-Erik Flodmark vid Region Skånes barnöverviktsenhet. Erbjudandet har bara gått till ungdomar som gjort seriösa försök att under minst ett års tid gå ner i vikt på annat sätt.

– Vi har inte hunnit publicera några data ännu, men vi har sett att metoden är effektiv också på ungdomar.



Liten risk för biverkningar
Bara kraftigt överviktiga erbjuds operation. Ett BMI-värde på över 40 är ett riktmärke.

Vanligaste biverkningen är kräkningar. Vid kraftig viktnedgång finns risk för frusenhet, huvudvärk och håravfall.

Principen vid den vanligaste operationsmetoden, gastric bypass, är att större delen av magsäcken kopplas bort från födans väg. Maten passerar direkt från matstrupen till tunntarmen och matspjälkningen blir ineffektiv. Operationen leder också till minskad aptit, eftersom fler aptitdämpande tarmhormoner bildas. De opererade äter nyttigare efteråt, de mår inte bra av fet och söt mat.

Detta brukar leda till kraftig viktnedgång som hos det stora flertalet blir bestående.

Den nationella studien där operationen utförts på 81 svenska tonåringar leds av kirurgen Torsten Olbers vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Källor: Nationalencyklopedin, Sjukvårdsrådgivningen med flera

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar