Sidor

onsdag 3 november 2010

Allt om kolhydrater



Allt om kolhydrater
Bränsle för kroppen
Kroppen behöver bränsle för att fungera. Kolhydrater är kroppens främsta bränsle.

Kolhydrater finns framför allt i bröd, pasta, ris, potatis, frukt och grönsaker. Socker ingår också i begreppet kolhydrater.

Kolhydraterna ger oss energi och ork. Hjärnan behöver dem för att fungera och kroppen för att bygga upp cellerna. De är också viktiga för ämnesomsättningen.

Äter du för lite kolhydrater känner du dig trött och orkeslös.

Snabba och långsamma
Kroppen tar upp kolhydrater olika snabbt beroende på hur de är uppbyggda kemiskt. Man brukar tala om snabba och långsamma kolhydrater.

Långsamma kolhydrater är bäst för kroppen. De håller blodsockret på en jämn nivå och det minskar godissug och hungerattacker. Långsamma kolhydrater finns i bönor och baljväxter, pasta, ris, potatis, rotfrukter och grönsaker samt grovt bröd.

Snabba kolhydrater är lite sämre. De påverkar blodsockernivån negativt, så att det stiger hastigt och sedan stupar brant.

Ett lågt blodsocker gör dig trött, hängig och inte sällan godissugen. Snabba kolhydrater finns i allt som innehåller mycket socker, till exempel godis, läsk, saft, kakor, bullar, kex och vitt bröd.

GI
Begreppet GI (Glykemiskt index) har fått ett uppsving de senaste åren men är egentligen inget nytt. GI visar hur snabbt kolhydrater omvandlas till blodsocker.

För att få fram vilket GI-index en produkt har mäter man hur snabbt och hur länge blodsockernivån påverkas efter att man har ätit det.

Enkelt uttryckt kan man säga att snabba kolhydrater har högt GI, långsamma kolhydrater har lågt GI.



Nackdelen med GI
Fördelen med GI är att man kan jämföra livsmedel med varandra och enkelt se vilken mat som håller blodsockret i schack.

Nackdelen är att GI inte tar hänsyn till kalorier eller näringsvärde i maten. Nutella har till exempel lägre GI än ett äpple, trots att äpplet är nyttigare.

Ett livsmedel är alltså inte garanterat ett bra val bara för att GI-värdet är lågt.

Lite förenklat kan man säga att GI är ett trendigt sätt att förklara vilka livsmedel som är bra för oss. Läkare och dietister har i alla år förespråkat att vi bör äta grovt bröd, frukt, grönsaker och pasta (lågt GI), och att vi bör minska på konsumtionen av sockerrika och raffinerade produkter som vitt bröd, sylt, sockrade flingor och godis (högt GI).

Hur mycket är lagom?
Huvuddelen av ditt energiintag, drygt 50%, bör komma från kolhydrater. Främst i form av bröd, pasta, potatis, frukt och grönsaker.

Konsumtionen av sockerrika livsmedel bör begränsas eftersom socker till skillnad från annat inte innehåller någon näring, bara energi.

Ammi Bohlin


Snabba kolhydrater:

Sylt

Sockrade flingor

Vetebröd

Gelégodis



Långsamma kolhydrater:

Frukt

Osötad musli

Grovt bröd med hela korn

Råris

Mörk choklad



Så funkar det
Kolhydrater är ett samlingsnamn för socker, stärkelse och kostfiber.

Kroppen bryter ner socker och stärkelse till glukos.

Glukos behövs för att cellerna ska få energi.

När glukosen tas upp i blodet kallas det för blodsocker.

Blodsockernivån visar hur mycket socker du har i blodet vid en viss tidpunkt.

För att må bra ska blodsockernivån vara relativt stabil.

Långsamma kolhydrater ger en jämn blodsockerkurva.

Snabba kolhydrater ger en ojämn kurva med mycket toppar och dalar.



Fakta: Kolhydrater
Finns i: Bröd, gryner, pasta, potatis, frukt och grönsaker. Socker ingar också i begreppet kolhydrater.



Är bra för: Ger energi och ork. Hjärnan behöver kolhydrater för att kunna fungera och kroppen behöver dem för att bygga upp cellerna. Kolhydrater är också viktiga för ämnesomsättningen.



Om du äter för lite: Känner du dig trött och orkeslös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar