Sidor

onsdag 17 november 2010

Vilken överviktsoperation passar dig bäst ?

Vilken överviktsoperation passar dig bäst - Sleeve Gastrectomy eller Gastric Bypass?
CFTK var först i Sverige med Sleeve Gastrectomy och har hittills utfört fler än 500 operationer. Fortfarande är det väldigt få kliniker i Sverige som kan erbjuda Sleeve Gastrectomy.

Sleeve Gastrectomy innebär att magsäcken omformas till ett smalare rörformat organ. Cirka 75% av magsäcken tas bort. Den övre och nedre magmunnen är intakta.

Ursprungligen var Sleeve Gastrectomy en del av operationen duodenal switch. Duodenal switch innebär en omfattande urkoppling av tunntarmen och för att minska riskerna delar man ofta upp duodenal switch till två separata operationstillfällen där man börjar med att göra en Sleeve Gastrectomy. Det har då visat sig att många patienter klarar sig med enbart det första steget och Sleeve Gastrectomy har därför på senare år börjat användas som en separat operation.
Övervikt och fetma är idag ett mycket omfattande samhällsproblem. För den som lider av fetma påverkas hälsan på många sätt och diabetes, högt blodtryck, nedslitna knä- och höftleder och cancer är bara några exempel på följdsjukdomar till fetma. Risken att dö i förtid är betydande och individens livskvalité är ofta nedsatt.

Fetma orsakas av både ärftliga faktorer och miljöfaktorer. Särskilt de sista decennierna har vår livsstil, med ett större kaloriintag i förhållande till vår kaloriförbrukning, medfört en stadigt ökande medelvikt i hela vår befolkning. För att vända denna trend krävs ett omfattande förebyggande arbete som än så länge bara startat.

För den som redan har fetma krävs en behandling som varaktigt förändrar livsstilen vad gäller kost- och motionsvanor.

För många är detta mycket svårt att åstadkomma. När konservativ behandling med kost- och motionsråd, eventuellt i kombination med någon form av medicinsk behandling, inte lyckas är kirurgisk behandling ofta att rekommendera.

Operationer mot fetma är idag väl utprovade med god effekt också på lång sikt. Våra operationer görs med titthålskirurgi och vi använder olika metoder beroende på vad som passar bäst för patienten. Våra vanligaste operationsmetoder är Gastric Bypass och Sleeve Gastrectomy. Båda operationerna kostar hos CFTK 98.000 kr. I detta pris ingår, förutom själva operationen och postoperativ vård, läkarbesök både före och efter operationen, blodprovs-tagning, kostrådgivning av dietist före och efter, psykologbedömning vid behov, uppföljningsprogram under 3 års tid samt en två dagars "Livsstilsskola" med inriktning på kost, motion, kropp och själ.

Vi arbetar med ett team av sjuksköterskor, kostrådgivare, dietister, psykolog och kirurger och vår målsättning är att ge våra patienter ett helhetsperspektiv på sjukdomen.

Viktminskning kan öka fertiliteten
I samband med viktnedgång kan fertiliteten öka. Vi rekommenderar dock att man inte blir gravid ett år efter en viktoperation eftersom det händer så mycket i kroppen under viktnedgång att barnets bästa inte kan garanteras.
Risker och komplikationer
En operation är ett stort och oåterkalleligt steg som medför risker både på kort och lång sikt. Det måste därför vara ett beslut som tas efter mycket moget övervägande. Det finns risker med alla typer av operationer. Risken för komplikationer efter viktoperation är relativt små. Eftersom operationerna utförs med titthålskirurgi minskar riskerna ytterligare. De närmsta dagarna efter en viktoperation finns dock risker för blödning, läckage och blodpropp. Två dygn efter operationen vårdas man på sjukhus där sjuksköterskor och undersköterskor noggrant följer patienternas tillstånd, gör kontroller och tar dagliga blodprover. Risken för komplikationer är störst dagarna efter operation då man befinner sig på sjukhus. Därefter sjunker risken betydligt.

Kan man förebygga tarmvred efter en laparoskopisk gastric bypass?
På senare tid har man uppmärksammat risken för tarmvred efter en gastric bypass utförd med titthålsteknik. Eftersom det blir få sammanväxningar efter titthålskirurgi rör sig tarmarna lättare och detta ökar risken för att de kan "sno sig" och orsaka ett tarmvred. I USA rekommenderar man därför att sy fast tarmarna så att de inte kilar in sig i de fickor som bildas i tarmkäxet när man utför en gastric bypass. Det har inte varit rutin i Sverige att göra detta men sedan en tid använder vi denna metod vid CFTK. Vi anser att det avsevärt minskar risken för tarmvred efter gastric bypass.

Övriga biverkningar
På längre sikt finns risk för närings- och vitaminbrist. Riskerna för detta är större vid Gastric Bypass än vid Sleeve Gastrectomy. Oavsett operationstyp är detta något som man är väl medveten om och blodprover tas under uppföljningen på alla patienter för att kontrollera närings- och vitaminnivåerna. Alla patienter får recept på mediciner och vitaminer vid hemgång. Månaderna efter Sleeve Gastrectomy är det relativt vanligt att få besvär av halsbränna. Detta beror på att operationen sker nära övre magmunnen. Alla patienter får därför även förebyggande medicin mot halsbränna. Halsbrännan brukar dock avta efter en tid. Under viktnedgången finns även risk att man tappar hår. Det har att göra med att kroppen tidigare varit van att få näring i överskott varpå även håret har fått mycket näring. Då man förändrar sina kostvanor behöver kroppen till en början prioritera näring till vitala organ såsom hjärta, lungor och njurar. När man kommit upp i normalt närings- och vitaminintag igen upphör håravfallet.

http://www.cftk.se/oeverviktsoperationer/risker-och-komplikationer.aspx

1 kommentar:

  1. Har du någonsin tänkt ha operation av gastric bypass i utlandet ? Vad är bra att du inte behöver vänta på operation för 3 - 4 år sedan köer till exempel i Litauen är ingenting jämfört med dem i Sverige. Naturligtvis åker utomlands för att få vård kan väcka tvivel och oro, mendet som är viktigt här är att göra en grundlig forskning på kliniken och sjukvårdare. Till exempel i Nordbariatric kliniken en kirurg Maleckas http://www.nordbariatric.com/sv/kirurg arbetar i Litauen samt i en klinik i Sverige. Med andra ord samma kirurgen kommer att utföra operationen, samma medicinska utrustning, lokaler och kvalifikationer men priset 2 eller 3gånger lägre.  Och vem vill inte få bra gastric bypass kostnad ? Det är bara något att överväga.

    SvaraRadera