Sidor

onsdag 3 november 2010

Allt om protein


Allt om protein

Protein finns främst i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Samt i bönor, linser och i viss mån i andra baslivsmedel som bröd, potatis, ris och pasta.
Som tegelstenar för kroppen
Protein finns främst i kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Det finns också i bönor, linser och i viss mån i andra baslivsmedel som bröd, potatis, ris och pasta.

Protein är en viktig byggsten i kroppen och behövs bland annat för att tillverka nya celler.

Om du äter en allsidig kost är det ingen risk att du får proteinbrist. Snarare är det så att vi i i-länderna äter onödigt mycket protein.



Bättre och sämre
Protein finns i både animaliska och vegetabiliska livsmedel, men det är lite skillnad på kvaliten.

Så kallat fullvärdigt protein är bäst för kroppen, det finns mest i animaliska produkter. Det protein som finns i vegetabiliska livsmedel är inte riktigt lika bra.

Det är därför det är extra viktigt för vegetarianer att äta ordentligt för att få i sig tillräckligt med protein ändå.

Ingen risk för brist
Det är en myt att ett högt proteinintag gör att vi bygger extra mycket muskler. Kroppen har inget förråd för att lagra protein, så överskottet kommer bara att fungera som bränsle.

Ät allsidigt
En annan myt är att du bör äta väldigt mycket protein och nästan inga kolhydrater alls. Flera populära bantningskurer bygger på den tesen, men det kan vara direkt skadligt.

Du behöver få i dig både protein, kolhydrater och fett för att må bra. Dessutom är det lätt hänt att man får i sig för mycket av det dåliga fettet om man äter stora mängder proteinrika feta livsmedel som korv, grädde och dessertostar.

Ät därför allsidigt och undvik att krångla till det.



Hur mycket ska man äta?
De svenska rekommendationerna är att kosten ska vara uppdelad på 15 procent protein, 30 procent fett och 55 procent kolhydrater. För en vuxen person innebär det cirka 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt varje dag.

I genomsnitt räknar man med att en tredjedel av proteinet vi får i oss kommer från mjölk och mejeriprodukter, en tredjedel från kött, fisk och ägg samt en fjärdedel från bröd och spannmålsprodukter.

Protein
Är bra för: Bland annat muskeluppbyggnad. Men det innebär inte att du kan bygga muskler bara genom att äta mycket protein.



Finns i: Kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Samt i bönor, linser och i viss mån i andra baslivsmedel som bröd, potatis, ris och pasta.



Om du äter för lite: Riskerar du att bryta ner muskelmassa och därmed skapa obalans i kroppen. Proteinbrist är ovanligt i Sverige eftersom protein finns i små mängder i de flesta livsmedel.



Kul att veta: Forskning visar att protein är det näringsämne som ger störst mättnad per kalori.



Källa: Livsmedelsverket, Hälso.info

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar