Sidor

söndag 13 juni 2010

Helstekt filé med rotfruktstårta




För 4 personer.

Perfekt bjudrätt om man blir många. En rotfruktsgratäng är alltid lika populär, men blir lite festligare som "tårta"

Ingredienser

500 g fläskfilé
Smör
1 tsk rosmarin eller timjan
Flingsalt
Nymald peppar

Rotfruktstårta:
500 g blandade rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)
300 g mjölig potatis
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
200 g camembert
4 ägg
250 g kesella
1 dl standardmjölk


Gör så här

Ugn 125°

Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt.
Putsa filén fri från senor och hinnor.

Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddor, salt och peppar.

Stick en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67°.

Vira in köttet i folie och låt vila 5-10 minuter.
Skär upp köttet vid servering.

Rotfruktstårta:
Sätt ugnen på 175°. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.

Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i marberedare.

Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke.
Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.

Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.

Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur ugnen.

Lycka till! Smaklig måltid


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar