För 4 personer.
Perfekt bjudrätt om man blir många. En rotfruktsgratäng är alltid lika populär, men blir lite festligare som "tårta"
Smör
1 tsk rosmarin eller timjan
Flingsalt
Nymald peppar
Rotfruktstårta:
500 g blandade rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)
300 g mjölig potatis
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
200 g camembert
4 ägg
250 g kesella
1 dl standardmjölk
Ingredienser
500 g fläskfiléSmör
1 tsk rosmarin eller timjan
Flingsalt
Nymald peppar
Rotfruktstårta:
500 g blandade rotfrukter (morot, palsternacka, rotselleri)
300 g mjölig potatis
1 dl hackad persilja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm nymald peppar
200 g camembert
4 ägg
250 g kesella
1 dl standardmjölk
Gör så här
Ugn 125°
Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt.
Putsa filén fri från senor och hinnor.
Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddor, salt och peppar.
Stick en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67°.
Vira in köttet i folie och låt vila 5-10 minuter.
Skär upp köttet vid servering.
Rotfruktstårta:
Sätt ugnen på 175°. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.
Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i marberedare.
Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke.
Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.
Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.
Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur ugnen.
Lycka till! Smaklig måltid
Ta fram köttet i god tid så att det inte är kylskåpskallt.
Putsa filén fri från senor och hinnor.
Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Lägg över köttet i en ugnsfast form och klappa in det med örtkryddor, salt och peppar.
Stick en köttermometer med spetsen i den tjockaste delen. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 67°.
Vira in köttet i folie och låt vila 5-10 minuter.
Skär upp köttet vid servering.
Rotfruktstårta:
Sätt ugnen på 175°. Lägg ett smörpapper i en form med löstagbar kant, 26 centimeter i diameter.
Skala rotfrukter och potatis och skiva tunt, helst i marberedare.
Blanda persilja, vitlök, timjan, salt och peppar i en stor bunke.
Blanda i rotfrukter, potatis och det mesta av osten, skuren i små bitar.
Fördela rotfruktsblandningen i formen och strö över resten av osten.
Vispa ihop ägg, kesella och mjölk och häll i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen, ca 1½ timme.
Låt vila 10 minuter innan tårtan tas ur ugnen.
Lycka till! Smaklig måltid
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar