Sidor

måndag 14 juni 2010

Supermaten som ger dig god hälsa


APELSINER

Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom, ger smidigare hy, motverkar cancer, stärker immunförsvaret och förbättrar inlärningsförmåga och minne.

AVOKADO

Rik på nyttigt enkelomättat fett, antioxidanter och e-vitamin. Bra för ögon, hjärta, kärl och kan motverka bröst- och prostatacancer. Fungerar fint på huden där den har fuktgörande och antiinflammatoriska egenskaper.

BALJVÄXTER

Billigt och rikt på både proteiner, järn och fibrer. Sänker kolesterolvärdena och stabiliserar blodsockret.

BLÅBÄR

Innehåller fibrer och antioxidanter. Regelbundet intag av blåbär kan minska risken för åldersförändringar i ögonen och förbättra korttidsminnet. Bra för hjärtat, motverkar tjock- och ändtarmscancer, prostatacancer och livmoderhalscancer. Håller magen i gång och ger bättre mörkerseende.

BROCCOLI

Kalorifattigt, men rikt på kalcium, folsyra och fibrer. Innehåller näringsämnen som forskarna tror kan hjälpa till att minska risken för diabetes, hjärtsjukdom och cancer. Skyddar ögonen och minskar risken för benskörhet.

CHOKLAD

Särskilt mörk choklad innehåller flavonoider som är bra för hjärtat och skulle dessutom kunna minska risken för åldersdiabetes. Men ett par rutor fyra-fem gånger i veckan räcker.

GRANATÄPPLE

Kan skydda hjärta och kärl genom att sänka högt blodtryck och skadliga blodfetter. Och även mot prostatacancer, åderförkalkning och alzheimer.

HAVRE

Sänker kolesterolet, skyddar mot åldersdiabetes och har flera positiva effekter på mage och tarm.

KROSSADE LINFRÖN

Rika på omega-3, minskar risken för hjärtinfarkt och stroke, håller blodsockret i schack, mildrar astma och SLE. Minskar risken för klimakteriebesvär och torra ögon.

LAX

Innehåller rikligt med omega-3 fetter, som kan hjälpa till att sänka blodfetterna, minska risken för plötslig hjärtdöd och som också visat sig kunna förbättra inlärnings- och koncentrationsförmåga hos barn. Minskar risken för cancer i njurar, bröst, prostata och mag- och tarmkanalen. Hjälper mot hudproblem som eksem och psoriasis.

LÖK

Fullt av kraftfulla antioxidanter som motverkar cancer, hjärt-kärlsjukdomar samt virus- och bakterieinfektioner.

NöTTER/FRöN

Packade med fibrer, riboflavin, magnesium, järn, kalcium och vitamin E. Innehåller nyttiga fetter som är bra för hjärtat, minskar risken för diabetes.

OLIVOLJA

Rik på enkelomättat fett och antioxidanter. Skyddar hjärta- och kärl, verkar antiinflammatoriskt. Motverkar bröst- och tjocktarmscancer, benskörhet och kan faktiskt hjälpa dig hålla vikten!

SPENAT

Innehåller mycket A-vitamin och gott om kalcium, folsyra, järn, magnesium, riboflavin, vitamin B-6, C-vitamin och omega-3. Forskningen tyder på att näringsämnen i spenat kan vara bra för synen och kan minska risken för vissa cancerformer.

TOMATER

Innehåller antioxidanten lykopen. Motverkar hjärt- infarkt och stroke, vissa cancerformer och motverkar rynkor.

VIN/VINDRUVOR

Innehåller antioxidanter som flavanonoider. Dessa kan, enligt studier, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar hos medelålders och äldre. Välj rödvin, men överdosera inte, ett glas om dagen räcker.

YOGHURT

Rikt på kalcium, stärker immunförsvaret, mag- och tarmhälsan och hjälper dig hålla vikten.

ÄPPLEN

Innehåller nyttiga antioxidanter och fibrer. Kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, olika typer av cancer, astma och åldersdiabetes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar